Блок 231 – наклонената кула в „Борово“

Блок 231 – наклонената кула в „Борово“
От Столична община казват, че блокът е с изключително здрава конструкция, направен е сравнително здрав и че няма никаква опасност нито за живеещите вътре, нито за околните блокове. Снимка: bnews.bg
A A+ A++ A

Блок 231 се кани да се превърне в наклонената кула в „Борово“, заяви 41-годишният строител Антон Симеонов, жител на столичния квартал „Борово“.

Тухлените стени на блок 231 в „Борово“ се напукаха по всички етажи от 1-вия до 19-ия етаж вследствие на силното земетресение, станало в нощта срещу 22 май с епицентър между София и Перник.

„Благодарение на строителни безумия го докарахме до този хал, че пожарна не може да влезе в нашия двор – там няма отстояние и не може да влезе пожарна“, обясни Симеонов пред БГНЕС.

Според него първите пукнатини са се получили още през 2004 година.

„Блокът се люлееше като кашон, цепнатините между 6-ия и 10-ия етаж продължават в цепнатини, и то не на едно място, а на много места“, допълни Антон Симеонов.

„Аз с всяка минута се радвам, че съм жив. Това е едно ново раждане за мен“, заяви мъжът.

„Блокът е с изключително здрава конструкция и няма как да не издържи на такова натоварване. За разлика от другите блокове, които са пълзящ кофраж, блокът отсреща е такъв, при него няма напукване, защото няма тухлени пълнежни стени. Тук всички апартаменти са с тухлени стени вътре и затова са напукани. Това е, което се случва в нашия блок“, разказа домоуправителят на блок 231 в квартал „Борово“.

От Столична община казват, че блокът е с изключително здрава конструкция, направен е сравнително здрав и че няма никаква опасност нито за живеещите вътре, нито за околните блокове. Тоест блокът ще издържи вероятно и по-силно земетресение благодарение на тези бетонни стени, посочи още домоуправителят.

Ремонтни дейности обаче скоро няма да има. Такива са предвиждат, когато общото събрание на блок 231 реши да събере пари за общите части.

Домоуправителят заяви, че при строеж на два други блока в съседство с блок 231 в квартал „Борово“, при изграждането на метална стена, той е протестирал срещу това строителство.

„Няма как по никакъв начин да идват пожарникарите, няма как по никакъв начин да влезе пожарна от нито една от страните, защото тази стена е много висока“, обясни още домоуправителят.

Според него в последните 20 години в „Борово“ се случва безразборно строителство, което застрашава безопасността на живеещите там в случай на земетресение като това от изминалата вечер.

#Борово #земетресение #Столична община #София #Перник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"