България и Македония обединяват износа на земеделска продукция за Китай

България и Македония обединяват износа на земеделска продукция за Китай
ureport.bg
A A+ A++ A

 

България и Република Македония могат да излязат на китайския пазар със своя земеделска продукция. Това заяви македонският министър на земеделието доктор Михаил Цветков след среща с българския си домакин Десислава Танева, пише БГНЕС.

„България и Македония са малки земеделски производители, а световните пазари се нуждаят от големи количества земеделска продукция. Разговаряхме за износ в Китай, където вашата страна вече е представена. След месец-два към нея ще се присъедини и Република Македония, така че и на другия край на света ние отново ще сме съседи. В тази връзка обсъдихме опита, който България е натрупала от работата си на китайския пазар“, заяви министър Цветков.

Страните от Централна и Източна Европа са организирани в асоциация, която има възможност да изнася земеделска продукция за Поднебесната. „Имайки предвид обаче, че България и Македония са съседни страни искаме да направим така, че по-лесно да получим достъп на този пазар, като обединим нашите усилия“, каза той.

Министър Цветков смята, че двете страни трудно ще могат да изнасят пресни плодове и зеленчуци за Китай заради големите разстояния. „Република Македония е готова да изнася консервирани плодове и зеленчуци, консервирана месна продукция и вина. Нашата страна има прекрасни вина“, каза той и добави, че България също може да изнася такава земеделска продукция за този необятен пазар.

Освен възможностите за сътрудничество двамата министри са обсъдили борбата с опасната болест нодуларен дерматит. Тя беше открита в началото на април по говедата в Хасковско и Старозагорско, а в момента е обхванала и други региони не само у нас, но и в съседните балкански страни.

„Необходими са общи усилия и организация, за да се справим с тази болест, защото нейните преносители нямат граници. Това беше поводът да се срещна днес с министър Десислава Танева. Нашият разговор беше много плодотворен“, каза Михаил Цветков.

Двамата министри са разговаряли и за българския опит в земеделието след приемането на страната ни в Европейския съюз. „Македония, която е страна - кандидат за членство в ЕС, ще се възползва от този опит и ще организира своите земеделски стопанства така, че да отговарят на европейските изисквания“, каза министър Цветков.

Той съобщи, че стокообменът в земеделието между двете страни не е голям. Република Македония изнася за нас продукция за 20 милиона евро, а ние – за около 40 милиона евро. Според него тези данни не отговарят на възможностите и трябва да се работи за разширяването на взаимната търговия не само между двете страни, но и за излизането ни на трети пазари.

#България #Република Македония #земеделска продукция #Десислава Танева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »