Аржентинският поет от български произход Марио Несторов пред българска публика

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов пред българска публика
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов ще бъде представен пред софийска публика на 1 септември в Столичната библиотека, съобщиха от гражданската Асоциация "Българите в Аржентина", която е и инициатор на проявата, предаде БНР. 

"Твърде малко се знае за Марио Несторов, който приживе не е издал своя книга", каза секретарят на асоциацията Иван Цанков. Поетът е бил награждаван за свои творби в ранна възраст от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес. 

Несторов е бил в България през 60-те, но липсва информация как е живял тук. В плен на зависимостта си към алкохола, той хранил надежди, че в България може да се спаси, но се връща в Аржентина много обезнадежден. Стига дотам да живее на улицата от подаяния, така Иван Цанков описва съдбата на поета.

"През 60-те години, по доста мнения, той е имал очаквания, идвайки в България, но за съжаление изпитва тук доста разочарования, имал е дори конфликти с тогавашната власт", допълни Цанков.

Идеята за запознаването на българската публика с творбите на Несторов идва след посещение в провинция Чако на изложбата "Открий България" в 12 тематични платна, когато организаторите на изложбата решават да поставят акцент върху света на един отделен творец, спомня си Аксиния Иванова, председател на сдружението на българите в Аржентина.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »