Село Труд - не Дишай!

Село Труд - не Дишай!
A A+ A++ A

Труд е само на четири километра от Пловдив, има уреден транспорт, до него водят и градски линии. Населено е с 4500 души и е едно от селата, които влизат в категорията на сателити на големия град, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. От него по-рядко се изнасят, обратното не е изключение- хора от Пловдив идват да живеят тук, без да сменят работата си, за да бъдат на чист въздух и сред природата.

Такъв е случаят със Станимир Тончев, един от учредителите на Инициативния комитет, сформиран през юли тази година на общоселско събрание заради проблема със замърсяването на околната среда от построена преди две години Централа за производство на електро и топлоенергия от биомаса.

Само че сега Станимир Тончев се оказва в капан, в който са и останалите хора от близкия до централата квартал- прибере ли се у дома след работа, в дома му мирише на оборска тор. Или на човешки фекалии. И няма как да проветри, защото мирише навсякъде. Освен миризмата, която стига чак до километър и половина и трови половината село, има и друго. Вибрациите, създавани от работещата непрекъсваем режим централа. Най- близките къщи са на 250 метра от централата, там се усеща най- силно.

При възрастните хора, които са особено чувствителни, това непрекъснато треперене на всички повърхности предизвиква чувство за тревожност. Неприятната миризма отвращава малките деца, които отказват да се хранят навън- тя предизвиква гадене и повръщане у тях.

Не е ясно доколко въздухът само мирише, защото правят впечатление зачестилите белодробни заболявания. На близките до централата улици изведнъж са се увеличили случаите на бронхопневмония и то при хора, които никога не са имали проблеми. Хората от селото цитират местния лекар, който е забелязал увеличение на новите астматични случаи и усложнения при старите. Централата за производство на електро и топлоенергия от биомаса е построена в източния край на селото.

Биомасата- силаж, оборски тор, отпадни води, се доставят в централата с цистерни. Отскоро те са нови и модерни, дотогава суровините са пренасяни с далеч не така надеждни автомобили, което е разнасяло и миризми, и боклуци по улиците. Въпреки обещанието на инвеститора да изгради път до централата, тежките коли продължават да се движат по черен път, което пък води до повишено количество прах не само в близкия квартал, но и в цялото село.

Река Пясъчник, която тече през Труд и се влива в Марица в северния край на Пловдив, до централата е със сухо корито. Оттам нататък текат отпадните води от централата, а гледката е покъртителна. На 40 метра от съоръженията е гробището на селото. Имало е смут в началото, когато са се появили миризмите- из селото тръгнала приказка, че някой отваря гробове и оттам мирише.

В тон с тоя готически ужас точно между централата и гробището, на черния път, лежат полуизгнилите трупове на няколко гълъба. От какво са умрели, не е ясно. Мъртви гълъби са падали и другаде в селото. Хората са притеснени и вече не знаят към кого да се обърнат, защото миналата година един от тях е писал жалби до редица институции, правени са проверки, а изводът е, че по документи всичко е правилно.

Само че как е правилно, след като те дишат миризма на фекалии... Хората си задават много въпроси, на които не получават отговор.

Централата за производство на електро и топлоенергия от биомаса е построена в източния край на селото, върху една от най- плодородните земи в Европа. С просто око се вижда, че суровината- силаж, е завита само с найлон. Местните казват, че това е станало наскоро. Виждат се и следи от оборския тор, който се обработва. Ако всичко е наред по документи, по какъв норматив подобни отпадъци се държат на открито, което разнася и миризми, и дребни частици? Защо по време на проверките миризмите изчезват, а после пак се появяват, питат се пак местните.

Защо това инвестиционно намерение бе осъществено без разгласа сред местното население, толкова ли малко струва здравето и комфортът на хората пред частните интереси? Наистина ли има в момента опит за придобиване на още 4 дка за разширяване на централата и наистина ли се предвижда обработка и на други суровини, сред които и трупове на животни? Хората си задават много въпроси, на които не получават отговор. След като частните жалби са свършили работата само наполовина, сега цялото село се е заело да си решава проблема заедно. В близките дни се очаква проверка от РИОСВ, Басейнова дирекция и РЗИ. /БГНЕС

#село Труд #замърсяване #замърсяване на въздуха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"