Милошевич имал агенти в България

Милошевич имал агенти в България
Режимът на Милошевич разполагал с мрежа от 2100 агенти извън територията на самата Сърбия. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Бившият сръбски диктатор Слободан Милошевич е имал над 2100 агенти на Балканите, като една част от тях са били в България, стана ясно на форум за ролята на бившите спецслужби на Балканите, който приключи в Брюксел.

Срещата бе неофициална и в нея участваха експерти и разследващи дейността на бившата Държавна сигурност в Югославия от края на Втората световна война до 2010 година, предадоха БГНЕС и „Медиапул“.

В срещата участваха представители от всички страни – членки на НАТО от бившите комунистически държави.

Дискусията бе продължение на форума от Белград от миналия месец, организиран от Центъра за евроатлантически изследвания с ръководител Йелена Милич.

Участниците в дискусията в Брюксел настояха властите в Белград незабавно до 100 дни да разкрият досиетата на бившата ДС, ако искрено искат сърбите да се изправят пред зловещата истина.

По време на дебатите известният сръбски експерт Зоран Петрович от неправителствената организация „Кооп и Капинич" изнесе следните данни за агентурата на сръбските служби на Балканите, която е била използвана от режима на Милошевич.

„Режимът на Милошевич разполагал с мрежа от 2100 агенти извън територията на самата Сърбия. В Хърватия – 450, в Словения – 150, в Македония – 150, в Босна и Херцеговина – 350, в Косово – 700, в Черна гора – 200. Останалите двеста души са от България, Гърция, Албания, Румъния, Кипър, Унгария и Австрия. Част от агентите имали двойно гражданство“, се казва в доклада на Петрович.

Сред агентите на Милошевич е имало „политици, работещи в медиите и в бизнеса, занимаващи се с нарушаването на ембаргото, както и служители в силите за сигурност – армия, полиция, спецслужби и разни лобистки групи в полза на Милошевич“, подчертава Зоран Петрович.

#Слободан Милошевич #Балканите #агенти #България #Брюксел #Държавна сигурност #Втората световна война #Югославия #НАТО #Белград #ДС #Сърбия #Харватия #Словения #Македония #Босна и Херцеговина #Косово #Черна гора #Гърция #Албания #Румъния #Кипър #Унгария #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »