Правителството прие национална стратегия за киберсигурност

Правителството прие национална стратегия за киберсигурност
A A+ A++ A

Министерският съвет прие Национална стратегия за киберсигурност "Кибер устойчива България 2020", съобщи правителственият пресцентър. Стратегията има три етапа и трябва до 2020 г. да подобри киберсигурността на страната.

Тя предвижда създаването на Съвет по киберустойчивост към Министерския съвет. Той ще е постоянен нещатен консултативен орган и ще има направляващи и стратегически функции. Съветът ще изготвя и обосновава позицията на страната по въпросите на киберсигурността.

Той ще анализира рисковете и ще следи тенденциите в развитието на киберзаплахите. Съветът ще помага и за методите на противодействие, ще внася предложения към Съвета по сигурност. Той ще може да предлага конкретни мерки за изграждането и развитието на човешки, технологичен, финансов, инфраструктурен и организационен компоненти от стратегията.

Съветът ще трябва да изготвя и периодични доклади за състоянието на киберпространството, киберсигурността и оценка на рисковете и постигнатото до момента. Той ще има за задача и да наблюдава изпълнението на проектите от приетата по-рано тази година Пътна карта и план за действие.

Приетата днес стратегия предвижда и избирането на Национален координатор по киберсигурността към Министерския съвет. Той ще ръководи изпълнението на плана за действие по киберсигурността и ще има други задължения в сферата на киберсигурността.

Третият компонент е модел за функциониране на национална система за киберсигурност. Той предвижда непрекъснат мониторинг на киберпространството, което включва "всички сегменти на управление и функциониране на държавата, икономиката и обществото", се казва още в плана на правителството.

Стратегията предвижда набелязването на основните уязвимости в критичните за държавата и обществото комуникационни и информационни системи. Тези уязвимости след това трябва да бъдат отстранени. Тя предвижда и повишаване на нивото на киберсигурност и позиционирането на страната като иноватор в сферата.

#Министерски съвет #национална стратегия #киберсигурност #България #правителство #координатор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"