Защо „Ислямска държава“ взема на мушка мюсюлманите

Защо „Ислямска държава“ взема на мушка мюсюлманите
БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната групировка „Ислямска държава“ засилва престъпната си дейност - напоследък редица нейни нападения разтърсиха мюсюлмански държави, от Турция до Саудитска Арабия. Защо жестоките ислямски екстремисти атакуват свои едноверци?

„Преди свещения за мюсюлманите месец Рамадан "Ислямска държава" обяви, че ще направи особено кървав тазгодишния празник заради продължаващите сражения срещу нея, особено заради случващото се във Фалуджа, но също и заради битките, които продължават в самата Сирия и Либия", обясни Теодор Каразик, анализатор по регионални геополитически въпроси към базирания в Дубай консултантски център за анализи на страните от Персийския залив. "Те се опитват да изпратят посланието, че идеологията на групировката е жива и здрава“, добави експертът пред агенция "Спутник".

Говорейки за терористичните нападения на ДАЕШ в други мюсюлмански държави, включително в Турция, Ирак и Бангладеш, Каразик ги окачестви като "ефект на разпръскването". Тъй като джихадистката групировка е притискана да напусне Сирия, Либия и Ирак, тя търси нови територии, в които да се настани и да извършва нападения.

Докато атаката в Багдад може да изглежда логично отмъщение заради загубата на Фалуджа, атентатите в Турция и Саудитска Арабия изглеждат по-скоро изненадващи, защото доскоро се смяташе, че двете държави подкрепят "Ислямска държава".

Kaразик предполага, че Турция обира плодовете от липсата на политика спрямо "Ислямска държава" и други екстремистки групи", а и нападението в Турция може да е послание към турското правителство. Но други смятат, че нападението може да е опит да се създаде достатъчно хаос в Турция, за да може ДАЕШ да "изгради някакво присъствие в тази страна."

Говорейки за атаките в Саудитска Арабия през последните дни на Рамадана, Каразик изказва мнение, че "Ислямска държава" се опитва както да изпрати послание до саудитския крал, че успешно е проникнало в кралството му, включително и в свещени места, така и да отправи предизвикателство срещу попечителството на монарха към светите джамии.

Каразик наблюдава и други усложнения. След падането на петролните цени Саудитска Арабия бе принудена да вземе спешни мерки като програмата "Визия 2030", насочена към трансформиране на икономиката на страната. Според експерта кралят "е на кръстопът" относно курса на страната през следващите няколко десетилетия. Така нападенията в Медина и Катиф могат да бъдат насочени към сплашване на инвеститорите, подкопаване на реформите и като последица влошаване на позициите на монарха в страната и в чужбина.

Тези атаки поставят нови предизвикателства пред службите за сигурност на кралството, които "очевидно трябва да работят по-усърдно и упорито", за да парират или смекчат идеологията на ДАЕШ. Има и вероятност за съпричастност на саудитските сили за сигурност към групировката. Такъв беше случаят със заговора в Кувейт, където един от заговорниците се оказа кувейтски полицай. Заговорът все пак бе провален.

#"Ислямска държава" #мюсюлмани #Турция #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »