Китай излива 30 млн. евро в най-бедния регион на България и ЕС

Китай излива 30 млн. евро в най-бедния регион на България и ЕС
Премиерът Бойко Борисов със заместник-министъра на земеделието на Kитайската народна република Гао Хонбин (в средата). Снимка: МС
A A+ A++ A

Китайската държавна компания "Тянджин агробизнес къмпани" инвестира 10 млн евро в арендуването на земя в Северозападна България, най-бедния регион в България, а и в целия европейски съюз.

По този повод премиерът Бойко Борисов се срещна в четвъртък в Министерски съвет със заместник-министъра на земеделието на Kитайската народна република Гао Хонбин, който е на посещение в България.

На срещата присъстваха още министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и Бай Жишен, председател на държавната "Тянджин агробизнес къмпани".

Китайската компания е арендовала 20 000 декара земя в Северозападна България, където ще бъдат отглеждани царевица, люцерна и слънчоглед. Продукцията ще се изнася в Китай.

Голяма част от масивите са в община Бойница, Видинско, където според данните на Евростат се намира най-бедното населено място в Европейския съюз.

Инвестицията е в размер на 10 млн. евро и беше приветствана от министър-председателя Бойко Борисов като важна първа стъпка в реализацията на съвместни проекти, изтъкват от правителствената пресслужба.

"Страната ни има потенциал и ресурс за развитие и на еко животновъдство", заяви премиерът.

Той уточни, че благодарение на поддържането на най-ниските нива на данъци в ЕС, страната ни създава стабилна среда за инвестиции.

Тянджин агробизнес къмпани има намерения да инвестира още 20 млн. евро в селското стопанство, като част от средствата ще са за животновъдство. По този начин общите инвестиции на китайската държавна компания в България биха достигнали 30 млн евро в средносрочен план.

"С този проект, който започваме в община Бойница, показваме интереса на Китайската народна република за сътрудничество с България", заяви от своя страна заместник-министърът на земеделието Гао Хонбин.

В рамките на срещата е изразена и готовност за сключване и на двустранно споразумение за фитосанитарни разрешителни за износ на растителни култури, допълват от МС.

#Китайска народна република #Китай #Гао Хонбин #земеделие #животновъдство #Северозападна България #чужди инвестиции #ПЧИ #Бойко Борисов #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"