Сред първите в света сме по производство на оръжия

Сред първите в света сме по производство на оръжия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От тази година България се нарежда сред първите в света по обем на производство на оръжейната си индустрия на глава от населението. Това съобщи изпълнителният директор на "Вазовските машиностроителни заводи" - ВМЗ-Сопот Иван Гецов.

Той добави, че пазарите по света вече сами търсят българската оръжейна продукция. България изнася за Близкия Изток, Индия, Северна Африка, в бивши социалистически държави и републики от някогашния Съветски съюз, уточни Гецов.
"България, ако вземем съотношение продукция към население, може би е една от първите страни в света. Пазарите, бих казал, че те ни търсят в момента", каза Гецов.

По думите му търсенето е по-голямо от предлагането. "Съответно ние гледаме да продаваме на колкото може повече пазари с цел намаляване на нашата зависимост от конкретен пазар", допълни изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот.
Поради недостиг на кадри за сопотската оръжейница, от тази година започва специално обучение на кадри за ВМЗ. С откритите днес два нови цеха и лаборатория заводът осигурява 500 нови работни места. В него в момента работят 3600 души, уточни Иван Гецов.

Вече имаме подписани договори със средни и висши учебни заведения, които да подготвят кадри за нашите нужни, които ние вече след тяхното завършване на средно или висше образование ще ги профилираме според нашите нужди.

Днес министърът на икономиката Божидар Лукарски увери, че бъдещето на завода е сигурно, защото са сключени договори, които гарантират поръчки до 2018 г., а старите дългове се изплащат. "Изпълняваме нови поръчки и откриваме нови производствени мощности", каза той и допълни, че инвестицията за новите два цеха са на стойност 7 млн. лв.

"През последните две години „Вазовските Машиностроителни заводи“ изградиха много сериозен имидж в сферата на специалното производство и се превърнаха в желан партньор и търсен производител", каза и министърът на икономиката.

 

#България #оръжие #оръжейни #продукция #износ #висши училища #работни места #цех

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »