Американският Конгрес забрани данък върху интернет достъпа

Американският Конгрес забрани данък върху интернет достъпа
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

С голямо мнозинство Конгресът гласува закон, който забранява на щатите да налагат данък за това, че човек използва интернет.

С голямо мнозинство Конгресът на САЩ гласува закон, който забранява на щатите да налагат данък за това, че човек използва интернет, съобщава агенция "Асошиейтед прес". Сенатът е гласувал със 75 гласа "за" и 20 "против", за да приеме закона окончателно. Барак Обама вече обяви, че ще подпише закона и той ще влезе в сила.

"Интернетът е ресурс, който се използва ежедневно от американци на всички възрасти. Важно е те да продължат да го правят, без да се притесняват, че някой ще им наложи данък за достъпа им до интернет", коментира Мич Маконъл, който е лидер на мнозинството републиканци в Сената.

Въпреки че демократите в голямата си част също подкрепиха закона, те не са особено доволни от него. "Законът е пълен с половинчати мерки и пропуснати възможности", коментира лидерът на демократите в сената Хари Рийд. Една от причините за недоволството е, че в закона е пропуснато да се забрани на щатите да налагат данък върху продажбите на онлайн търговци. Сега дебатът за тази промяна ще трябва да започне от начало с неясен край и резултат.

Новият закон дава и доста дълъг гратисен период на щатите, които в момента налагат данък върху достъпа до интернет. Те ще имат срок до лятото на 2020 г., за да го премахнат. В момента седем щата събират такъв данък, което им генерира общо 563 млн. долара годишно.

#САЩ #интернет #данък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »