Национализират спортната база в Равда

Национализират спортната база в Равда
Спортната база е уникален комплекс от 85 дка за изучаване на морски видове спорт, без аналог в подобни учебни заведения по света. Снимка: Дневник
A A+ A++ A

Правителството ще обяви за обект с национално значение спорната база „Васил Левски" край Равда, за която спорят Националната спортна академия (НСА) и собственици на реституираната земя.

На правителственото заседание, което по изключение тази седмица ще е във вторник, а не в сряда, министрите на образованието, на спорта и на регионалното развитие – Сергей Игнатов, Свилен Нейков и Лиляна Павлова, ще внесат проект за решение.

С решението си кабинетът ще гарантира запазване целостта на базата и ще регламентира възможността за ползването й от студенти за обучение по всички видове водни спортове.

Ще се предотврати извършването на дейности, възпрепятстващи осъществяването на учебния процес в академията, мотивират се от Министерски съвет.

Спортната база е уникален комплекс от 85 дка за изучаване на морски видове спорт, без аналог в подобни учебни заведения по света. Ежегодно около 1500 студенти от НСА преминават 14-дневен курс, изучавайки плуване, гребане, кану-каяк, водни ски, ветроходство, подготовка на водни спасители и спортни аниматори, изтъкват още от правителството.

През 2010 г. спортният министър опита за първи път да одържави земята, върху която се намира спорната база, но реститутите обжалваха, а Върховният административен съд отмени решението на правителството и им върна територията. Още от 90-те години хората имат издадени документи за собственост.

Неотдавна се стигна до физически сблъсъци със студенти, които се опитват да попречат на багерите, които започнаха строителна дейност на територията на базата и няколко младежи бяха ранени.

След този инцидент студентите излязоха на протест в София и символично хвърлиха медалите си. Министър Павлова разпореди на ДНСК и на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да проверят всички строителни действия, и се закани, ако се открият нарушения, те да бъдат спрени.

#Националната спортна академия #НСА #Сергей Игнатов #Свилен Нейков #Лиляна Павлова #министър на образованието #министър на физическото възпитание и спорта #министър на регионалното развитие и благоустройството #Равда #Министерски съвет #Върховният административен съд #София #ДНСК #Агенцията по геодезия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »