НЕК няма сключен договор за строежа на АЕЦ "Белене", показа проверка

НЕК няма сключен договор за строежа на АЕЦ "Белене", показа проверка
В заключението на доклада се казва, че към 31.03.2012 г. НЕК ЕАД няма сключен договор, с който да е възложено цялостното изпълнение по проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, проведена в периода 6-11 април 2012 година разкрива много нарушения около обявяването на конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" през 2005 г., както и при подписването на договора с руския изпълнител "Атомстройекспорт".

По проекта са възлагани дейности без обществени поръчки и са сключвани допълнителни споразумения без одобрението на Съвета на директорите на НЕК, гласи Доклад за финансова инспекция на Национална електрическа компания ЕАД , който е публикуван на сайта на Министерството на икономиката.

В заключението на доклада се казва, че към 31.03.2012 г. НЕК ЕАД няма сключен договор, с който да е възложено цялостното изпълнение по проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене", така както е било обявено при откриване на обществената поръчка с Решение № 19 от 10.05.2005 г. За възложителя не е известно каква ще бъде цената за построяването и въвеждането в експлоатация на атомната централа, поради това, че не е договорена формулата за ескалация като елемент, формиращ цената на поръчката.

МИЕТ публикува на сайта си и анализа на консултанта HSBC Икономически модел на HSBC за АЕЦ "Белене".

(Публикувани на страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в понеделник следобед)

Икономически модел на HSBC за Белене (на английски)

Доклад за финансова инспекция на "Национална електрическа компания" ЕАД

Резюме на извършена финансова инспекция в "Национална електрическа компания" ЕАД

#АЕЦ "Белене" #АЕЦ „Белене" #НЕК #"Атомстройекспорт" #доклад #МИЕТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"