Обратно към пълната версия на статията »

БСП предлага ДДС върху детските храни и продукти да е 5%

БСП предлага ДДС върху детските храни и продукти да е 5%
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП предлага ДДС върху детските храни и продукти да е 5%. Предложението е внесено в деловодството на Народното събрание. Според него се предвижда намаляване на ставката от 20% на 5% за бебешки храни, памперси и пособия за отглеждане на деца, както и със социални услуги за възрастни хора.

Това съобщи председателят на партията Михаил Миков, цитиран от БГНЕС. "Този законопроект е изключително необходим, когато раждаемостта рязко пада като последица от икономическото развитие в страната и от свитото потребление и ниските доходи", обясни Миков.

БСП са внесли в деловодството и финансова обосновка, която показва, че става въпрос за около 56 млн. лева ефект, като според Миков голяма част от тези средства ще се върне в бюджета поради повишеното потребление.

В момента приходът от ДДС върху детски пелени е в рамките на 22,3 млн. лева, а след намалението на ставката на 5% приходите ще бъдат 5,56 млн. Приходът от ДДС върху детските храни при 20% ДДС е 42,8 млн. лева, а след намалението той ще бъде 10,7 млн. Ефектът е пренебрежимо малък за бюджета, но актът е крайно необходим като сигнал и знак към хората, които в тези трудни времена отглеждат деца, каза Миков.

"Използваме практиката на страните от Европейския съюз. По-голямата част от тях имат диференцирани ставки на ДДС, с преференции за новородени, деца, за образование и хората в неравностойно положение", каза Румен Гечев.

Българските деца и родители заслужават този сигнал, каза Миков и добави, че се надява на подкрепа от всички парламентарни групи, за да бъде даден знак от държавата към децата и техните родители.

#БСП #ДДС #бебешки храни