Обратно към пълната версия на статията »

Българска художничка съди Сочи за плагиатство

Българска художничка съди Сочи за плагиатство
Елена Парушева ще отстоява авторските си права. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Българската художничка Елена Парушева ще съди руската компания „Дизайндепо“ и завода „Енергомаш Белгород-БЗСМ“ за плагиатство, морални щети, нарушение на авторското право и интелектуалната собственост и нелоялна конкуренция.

Става въпрос за скулптурата за зимната олимпиада в Сочи - 32-метрова фигура на скачащ скиор, която всъщност е електрически стълб. Скулптурата цялата е обрамчена в лампички в цвета на знамето на Руската федерация, съобщи „24 часа“.

Според Парушева тя е създадена на базата на нейни творби. Още през 2010 г. се запознала с Андрей Казаченков - главен финансов съветник на националната електрическа компания на Русия. Той присъствал на нейна изложба в Париж с модели на скулптури електрически стълбове. Тогава казал, че може да изработят нещо съвместно за олимпиадата в Сочи. По имейл Парушева му изпратила 19 свои рисунки и снимки на модели на скулптури пилони. След благодарствено писмо и уверение, че творбите са „предадени в добри ръце“, повече не получила ни вест, ни кост от руснака.

В началото на 2013 г. установила, че руските медии тръбят за създаването на първия в света електрически стълб скулптура. Фигурата наподобява силно проектите на Елена. В Русия са направени и още две фигури - елени, също копирани от рисунките на художничката.

През юни 2013 г. тя се обръща към организацията за авторски права ADAGP в Париж, която сигнализира съответната руска организация - РАО, за грубо нарушение на авторските права. От РАО отговарят, че законите в Русия са различни и не могат да помогнат.

#Сочи #Париж #Русия