Обратно към пълната версия на статията »

В. „Сън”: 400 хиляди българи са потенциални емигранти

В. „Сън”: 400 хиляди българи са потенциални емигранти
Българите във Великобритания могат да достигнат до 1 млн. през следващите години. Снимка: www.dw.de
A A+ A++ A

17% от хората между 15 и 55 години (или близо 400 хил.) са готови да си съберат багажа и да отпътуват в чужбина. Предпочитаните дестинации са Великобритания и Германия, а сред основните причини за емиграция се посочват икономическите трудности, съобщи в. „Сън“.

Лондон е безсилен да спре българите и румънците, които искат да се установят в страната, пише изданието. Според него преди предпочитани дестинации за хората от Балканите са били Испания, Гърция и Италия.

Поради популярността на английски език, според в. „Сън“, това прави Обединеното кралство една от най-привлекателните дестинации за икономическите емигранти, 22,5% от които са именно там. Германия води с 22,9%.

Прогнозите са, че от януари около 80 хиляди българи ще пристигнат на Острова. Това според запознати може да претовари здравната, образователната и социалната система на страната.

Според лидера на Британската партия за независимост Найджъл Фараж през следващите години българите във Великобритания могат да достигнат до 1 млн. За да се избегне това, Фараж призова страната му да излезе от ЕС.

#Найджъл Фараж #Великобритания #Гърция #Испания #Италия