Обратно към пълната версия на статията »

България е сред най-корумпираните в ЕС

България е сред най-корумпираните в ЕС
Европейският комисар по вътрешни работи Сесилия Малстрьом заяви, че ЕС губи по 120 млрд. евро на година заради корупция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България, Румъния, Чехия, Словакия и Италия са страните с най-високо ниво на корумпираност в Европейския съюз.

ЕС губи около 120 млрд. евро на година заради корупция, заяви европейският комисар по вътрешни работи Сесилия Малстрьом.

„До 20-25% от стойността на държавните договори отиват в джобовете на чиновниците. При това държавните поръчки в страните от ЕС достигат около 15% от общия БВП на Евросъюза“, добави Малстрьом.

В Чехия 60% от ръководителите на малки компании смятат, че са принудени да прибягват до подкупи, за да спечелят конкурси, предава БГНЕС.

В България не се публикуват данни за договорите и резултатите от търговете за държавни поръчки, като подобна практика съществува и в Италия.

Гърция, Испания и Португалия също имат сериозни пропуски в сферата на отчитането в държавния сектор.

Европейската комисия се надява, че публикуването на антикорупционни отчети през тази година ще помогне за решаването на този проблем.

Междувременно Финландия и Германия заявиха, че нежеланието на България и Румъния да се преборят с корупцията е основната причина, поради която те са против тяхното влизане в Шенген.

#ЕС #България #Румъния #Чехия #Италия #Словакия #корупция #Сесилия Малстрьом