Обратно към пълната версия на статията »

„Биволъ": Марковска лъже скандално от дни

„Биволъ": Марковска лъже скандално от дни
Според „Биволъ" „най-скандалната лъжа на Марковска" е, че не била близка с адвокат Румен Еленски и, че не е гледала дела, по които той се е явявал. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Избраната за конституционен съдия Венета Марковска излъга няколко пъти през последните дни пред медиите, пише в понеделник електронното издание „Биволъ".

Още преди две години в „Капитал" и „Медиапул" се появиха разследвания, уличаващи зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) в търговия с влияние и конфликт на интереси, посочва още изданието.

Според „Биволъ" „най-скандалната лъжа на Марковска" е, че не била близка с адвокат Румен Еленски и, че не е гледала дела, по които той се е явявал.

Проверка в деловодството на ВАС доказва противното – Марковска е била в съдебните състави по поне шест казуса, по които се е явявал Еленски. Освен това тя е купила в съдружие с Еленски имот в с. Езерец, пише изданието като се позовава на информация на „Капитал", изнесена в неделя.

Самите журналисти от „Биволъ" са направили справка за актуалното състояние на имота в Кадастралния регистър от която се вижда, че и в момента Марковска и Еленски са съсобственици на парцел в регулация, намиращ се в самия център на село Езерец.

Имотът е с площ точно 2839 кв/м, като Марковска и Еленски владеят по 1/4 идеални части, а Анета Михайлова, която е бивш член на Висшия съдебен съвет и Инспектората към ВСС от квотата на ДПС, притежава 1/2 идеални части.

Според изданието от „Гугъл мапс" се вижда, че дворното място не е застроено, а видимо се обработва, заедно с част от съседния двор, който е собственост на местните хора, продали терена на магистратите през 2002 г. за 3200 лв.

„Другото конфликтно познанство на съдия Марковска е с бизнесмена Георги Георгиев. При полицейска проверка през 2010 г. той се държи предизвикателно с полицаите и е арестуван. У него е намерена фалшива карта на „Директор на ВАС" и пропуск за паркиране на служебния паркинг на ВАС, който е на името на Марковска, но за колата на Георгиев", припомня „Биволъ".

След полицейската акция Марковска разговаря със зам.-министъра на МВР Веселин Вучков. По неговите думи тя била много притеснена и дори плачела. След разговора делото се обръща срещу полицаите, които са обвинени в насилие.

Версията на самата Марковска за този случай се промени няколко пъти: от пълно отричане, че се е срещала със зам.-министъра, до „признание", че си е изгубила личната карта в колата на Георгиев и се срещнала с Вучков, за да си я вземе.

Георги Георгиев, за когото Венета Марковска се притеснява до сълзи, е бивш съдружник със сина на Марковска, посочва „Биволъ".

През 2005 г. той придобива апетитен терен в Ахтопол, който му е продаден с пряко договаряне от кмета на община Царево Петко Арнаудов на цена 13 лева на кв/м.

Съседният имот също е продаден с пряко договаряне на друг бизнесмен, който пък го дарява на Георгиев, посочват авторите.

Те допълват, че по това време община Царево води десетки дела във ВАС, върху които Марковска е би могла да влияе.

„Биволъ" разполага със скица и план на имота, според които той не е застроен и се намира на няколко десетки метри от брега.

#Венета Марковска #Върховния административен съд #ВАС #Конституционния съд #Румен Еленски #Езерец #ДПС #Висшия съдебен съвет #ВСС #Георги Георгиев #МВР #Веселин Вучков #Ахтопол #Царево #Петко Арнаудов #кмет на Царево #Биволъ