Обратно към пълната версия на статията »

За доброто бъдеще на китайско-европейските отношения*

За доброто бъдеще на китайско-европейските отношения*
Снимка: МВнР на Китай
A A+ A++ A

От Сун Тао, зам.-министър на външните работи на Китайската народна република.


Рубриката „Дипломатически канал" на Novinite.com (Sofia News Agency) и Novinite.bg публикува статия на зам.-министъра на външните работи на Китай Сун Тао за отношенията между Китай и Европейския съюз.

 

*Статията е предоставена от Посолството на Народна Република Китай в София. Публикувана е със съкращения.

 

 

 

 

 

През последните осем месеца след назначаването ми на поста зам.-министър на външните работи, отговарящ за връзките с Европа, вече съм имал близо 10 посещения в Европа.

При всяко едно посещение бях свидетел на усилията, които Европа полага за преодоляване на дълговата криза, и се радвам, че някои от прилаганите мерки постепенно дават своя резултат. Китай винаги е подкрепял ЕС в периода на дълговата криза.

Ние внесохме допълнително 43 милиарда долара в Международния валутен фонд, и също така чрез закупуване на държавни облигации, увеличаване на вноса и др. мерки направихме всичко възможно, за да подпомогнем Европа. Смятам, че това е необходимост, произтичаща от връзките на всестранно стратегическо партньорство между Китай и ЕС.

През следващата година ще отбележим заедно десетата годишнина от началото на всестранното стратегическо партньорство Китай-ЕС. Независимо от динамичните промени в международната обстановка през изминалите десет години, китайско-европейските връзки запазиха своята възходяща линия на развитие и постигнаха редица нови и важни резултати.

Регулярните контакти между лидерите на двете страни задълбочиха взаимното разбиране и доверие. Търговският обмен между Китай и ЕС достигна 560 млрд. долара, като се увеличи четири пъти в сравнение с преди 10 години. Китай и ЕС поддържат тесен диалог и консултации по въпроса за климатичните изменения и други проблеми от глобалния дневен ред.

Китай неотклонно подкрепя европейската интеграция. Ние винаги сме смятали, че една обединена, стабилна и просперираща Европа е в интерес на целия свят, в интерес и на Китай.

В най-тежкия период на дълговата криза, когато по света, включително и в Европа определени обществени нагласи спекулираха с идеите за „срив на еврото" и „разпадане на Европейския съюз", Китай никога не промени възгледите си за ЕС и запази вярата си в перспективите на Европейската интеграция. Както каза премиерът на Китай Уън Дзябао, „Китай е верен приятел и партньор на Европейския съюз".

Бъдещето на китайско-европейските връзки ще бъде още по-добро. С повишаване равнището на развитие на Китай, перспективите пред двустранното сътрудничество стават все по-широки. Търсенето в Китай на европейски продукти, технологии и инвестиции ще се засилва.

Необходимо е да изработим нови планове за сътрудничество в търговията и инвестициите, финансовата сфера, урбанизацията, устойчивото развитие и др. области, да обсъдим възможностите за изграждане на зони за свободна търговия Китай – ЕС, и едновременно с това, основавайки се на принципите на взаимно уважение, равнопоставеност и обща полза, да разрешаваме по най-добрия начин съществуващите конфликти и разногласия, да положим усилия за реализирането на огромния потенциал в двустранното сътрудничество, което ще донесе още повече блага за народите на двете страни.

За да реализираме добрите перспективи на китайско-европейските отношения е необходимо съвместно да опазваме мирната и стабилна международна обстановка. Китай и Европа са преживели катастрофата на Втората световна война, а нашите народи са понесли жертвата на тази война. Никой не разбира по-добре от нас с какви трудности е постигнат мира и не цени повече от нас днешната мирна обстановка.

***

Запазването на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион отговаря на интересите на целия свят, включително и на Европа. Китай ще продължава неотклонно да следва пътя на мирното развитие и да полага усилия за приятелското сътрудничество с всички народи от Азия. Китай и ЕС са две важни сили в съвременния свят, те са незаменими един за друг стратегически партньори в своето развитие. Китай е готов съвместно с ЕС да даде още по-голям принос за световния мир, стабилност и развитие.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#международна търговия #търговия #Уън Дзябао #министър-председател на Китай #среща на върха #ЕС-Китай - Среща на върха #Европейски съюз #Сун Тао #Китай #ЕС