Обратно към пълната версия на статията »

Захариева: Няма да преговаряме с Тръмп под натиск

Захариева: Няма да преговаряме с Тръмп под натиск
A A+ A++ A

Оставане в ядрената сделка с Иран и пълна подкрепа за ЕК при търговските преговори със САЩ – това са основните резултати от вчерашната неофициална вечеря на лидерите на страните от Евросъюза в София. Това обясни вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред бТВ.

„Ако не бяха успели да постигнат съгласие се създаваше предпоставка за допълнителна дестабилизация в региона. Лидерите останаха единни и решиха, че Европа ще остане в сделката докато Иран продължава да я изпълнява. До момента няма доказателства след 11 доклада, че Иран не изпълнява сделката”, подчерта тя.

Единни са останали лидерите и по друга тежка тема – търговските отношения със САЩ, които под ръководството на Доналд Тръмп започват да водят по-протекционистка политика с мита за ключови стоки.

„Никой не иска търговска война с Щатите”, подчерта Захариева.

По думите й в момента ЕК е в по-силна преговорна позиция, защото има зад себе си подкрепата на всички членки:

"Няма как да преговаряме под натиск".

Западните Балкани не са били обсъждани на вечерята.

„Всичките европейски държави искат Западните Балкани първо да решат проблемите си и да покажат, че могат да постигат компромис. Как се вземат решенията в ЕС – само на базата на компромиси”, обясни външният министър.

Тя припомни, че все още в региона има над 12 отворени гранични въпроса.

На днешната среща Западни Балкани – ЕС ще се потвърди европейската перспектива като незаобиколима, а Софийският дневен ред ще подпомага по-бързия процес на интеграция. Захариева изрази надежда, че срещата в София ще се споменава и след години – по начина, по който това се е правело за форума в Солун от 2003 г. Тя обаче не се ангажира с прогнози колко ще са новите членки на ЕС след още 15 години.