Обратно към пълната версия на статията »

Лидерите от ЕС и Западните Балкани се събират на двудневна среща в София

Лидерите от ЕС и Западните Балкани се събират на двудневна среща в София
A A+ A++ A

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 16 и 17 май в София събира държавните и правителствените ръководители от ЕС и лидерите на шестте държави-партньори от Западните Балкани. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще ръководи срещата. Той ще представлява ЕС заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

В София пристигат също заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Преди началото на разговорите премиерът Борисов ще открие конференцията „Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“. На нея политици, общественици, представители на неправителствени организации от различни държави ще дискутират европейската перспектива пред страните от региона и стъпките за постигане на свързаност.

Борисов ще посрещне и в резиденция "Бояна" лидерите на Европейската народна партия, които ще участват в Срещата на върха на ЕНП. По време на форума десните лидери ще се фокусират върху подготовката за срещата на върха между ЕС и Западните Балкани на 17 май. 

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани започва с работна вечеря на лидерите, давана от премиера Бойко Борисов в София Тех парк. Преди това той ще разговаря с Доналд Туск, като двамата ще обсъдят провеждането на самата среща на следващия ден.

След края на заседанието на 17 май председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния дворец на културата.

В четвъртък комисар Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива. След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум.