Обратно към пълната версия на статията »

200 кръстовища в столицата мигат с "умни" светофари

200 кръстовища в столицата мигат с "умни" светофари
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Цистема за управление на трафика, на превозните средства, информационни табла на спирките за градски транспорт - част от стъпките, които София вече е изминала по пътя към "умен град".

Почти на 200 кръстовища в столицата имат система за управление на трафика. Голяма част от тях са снабдени с умни светофари с датчици, които отчитат натовареността на движението.

Те са монтирани в асфалта и изпращат сигнали до контролера, който преценява колко време да държи зелената светлина.

Мигащото зелено също е част от системата за управление на трафика - предупреждава, че предстои смяна на сигнала.

Бутоните на пешеходните светофари осигуряват възможно най-дълго зелен сигнал за преминаващите, независимо от информацията, която датчиците на колите дават.

Неслучайно първите усилия, които общината полага, за да превърне София в умен град, са свързани с транспорта и пътищата.

На въпроса кое е най-важното нещо, което искате да бъде направено в града ви, 50% от хората по света посочват първо транспорта. Веднага след това е сигурността. Затова това са двете основни насоки, върху които се е фокусирала компанията "Телелинк", пише "24 часа".

Тя разработва проект за умен град в столицата с партньорството на Ел Джи и корейска компания, чиито собственик е общината в Сеул. Всички решения ще бъдат базирани на облачната платформа на "Майкрософт" - "Ейжър".

Билетчето за градски транспорт например ще се купува чрез приложение за смартфон. Ще има информация и кога ще дойде автобусът.

Хората, които не работят със смартфони, ще си вземат хартиено билетче с QR код, който се чете от същите валидатори, които ще разчитат билета и от екрана на телефона.

Технологията ще предоставя данни на общината колко са пътуващите и колко са платили билет. Статистиката показва, чи при въвеждането на подобна система приходите от билети скача до 20%.