Обратно към пълната версия на статията »

Дядо Добри почина на 103 години

Дядо Добри почина на 103 години
A A+ A++ A

Дядо Добри (Добри Добрев) – стогодишният старец, който обикаля улиците на София от години, събирайки пари за църквата, е починал. Тъжната вест се разпространи в социалните мрежи бързо във вторник следобед. За смъртта на 103-годишния старец, едно от лицата на столицата, съобщиха и в официалната „Фесбук“ страницата, посветена на дядо Добри, предаде БГНЕС.

Няма човек в България, който да не е чувал за историята на дядо Добри. Столетникът се прочу с щедрите си дарения за храм-паметника „Александър Невски”. Неведнъж е попадал в телевизионните репортажи именно заради скромния си начин на живот и голяма щедрост. Дядо Добри бе вдъхновение както за професионални, така и за любители фотографи, които са го запечатвали на уникални фотографии, облечен с шаячна аба, дебела шапка, торба през рамо и свински цървули - облекло типично за 19-ти век.

Историята за дядо Добри, който ежедневно изминава 10 км от дома си в село Байлово до София, за да моли минувачите за няколко монети, стигна дори до папа Франциск. Преди четири години светият отец разказа как бил развълнуван от факта, че мъжът с бавна походка и превит гръб е дарил над 50 000 долара, които събрал на улицата, за социални дейности. Дядо Добри даряваше дори социалните си помощи. Той сам е дал 11 хиляди лева за ремонта на покрива на селската църква в Байлово, за църквата в Горно Камарци пък е събрал 10 хиляди, за Елешница - 15 хиляди лева.