Обратно към пълната версия на статията »

Експерт: Бизнесът в България търси все по-гъвкави офис модели

Експерт: Бизнесът в България търси все по-гъвкави офис модели
A A+ A++ A

Интервю с Катерина Ману, регионален генерален мениджър на Regus за Гърция, България и Кипър

 

Наскоро отворихте трети офис център в България. Това означава ли, че моделът на гъвкавото работно пространство набира популярност у нас?

Търсенето на гъвкаво работно пространство регистрира ръст навсякъде по света. Разрастването на мрежата ни от офиси е ключова част от бизнес стратегията ни, като от особено значение за нас е да развиваме бизнеса си на места, където компаниите демонстрират интерес към гъвкавия офис модел. Българският пазар е точно такъв.

Освен това икономиката на България отбелязва стабилен растеж и бизнес средата се променя в отговор на нарастващия апетит за нови проекти и експанзия, както вътрешна, така и произтичаща от външни инвестиции. Regus има ключова роля в подпомагането на бизнес растежа, като предлага подвижност и гъвкавост на работната среда. Нашият трети офис център в София – Regus Sofia Airport, е още едно доказателство, че все все повече компании се нуждаят от гъвкаво работно пространство. Радваме се, че можем да отговорим на нуждите на нашите клиенти. Regus Sofia Airport разполага с всички предимства, които центровете ни по света предлагат, включително удобна локация с лесен достъп до центъра на София и до магистралата, която води до Пловдив и Варна.

Като стана дума за Пловдив, планираме да разширим мрежата си в България, като отворим нов център, този път извън София. Това ще бъде първият Regus център в Пловдив, като изключително се радваме да съобщим, че той ще отвори врати съвсем скоро, в началото на 2018 г.

Можете ли да ни разкажете повече за Regus и за гъвкавото офис пространство, което предлагате?

Regus е най-големият доставчик на гъвкави офисни решения в света с мрежа от 3 000 локации в над 1000 населени места в повече от 100 държави, обслужващи 2.3 милиона души. Предлагаме на хората и фирмите всичко, от което се нуждаят в модерна работна обстановка. Портфолиото ни от продукти и услуги предлага богат избор с цел всеки клиент да може да избере идеалната работна атмосфера за своя бизнес. Нашето портфолио включва офис пространства, виртуални офиси, заседателни зали, работа в споделена офис среда и бизнес салони. Освен това предлагаме услугата Busniessworld, която осигурява достъп до повече от 2000 бизнес локации по цял свят, както и услуга, наречена „възстановяване на работното място“, посветена на създаването на перфектния физически или виртуален офис, проектиран според нуждите на конкретния клиент, включително модерна IT и телекомуникационна техника. Всеки един от нашите клиенти може сам да избере за колко дни в месеца желае да използва услугите ни и типа работно пространство, отговарящо на нуждите му.

Каква е заетостта на центровете на Regus в България, какъв е профилът на местните хора, които наемат Вашите офиси и планирате ли да отворите нови центрове в България?

Нашите центрове се грижат за обслужването на повече от 2.3 милиона клиенти, които разчитат да им помогнем в работата. Можем да съдействаме на всеки, който се нуждае от работно пространство, като услугите ни са идеални не само за родните професионалисти, но и за чуждестранни фирми, които искат да навлязат на българския пазар, без да се ангажират с традиционните дългосрочни договори за наем. Regus отчита факта, че всеки клиент има индивидуални и уникални потребности, като осигурява персонално обслужване на високо ниво и акцентира върху местния си мениджмънт. Знаем колко е важно да се отчитат местните специфики на всеки пазар, за да осигурим най-добрия продукт и най-качественото обслужване, което нашите клиенти заслужават.

Клиентите ни варират между мобилни служители и хора, които се местят от една среща в друга, до бизнес посетители на града. Сред тях са и организации от всякакъв тип и размер – от големи компании като Google, Microsoft, Amazon и LinkedIn и техните местни представители, до стартъпи. Работата на хората, които се възползват от услугите ни, обхваща всички сектори: от производство до търговия на дребно и от петролни компании до фирми за професионални услуги. Бизнесът с гъвкавото работно пространство се развива много добре в България. Затова с гордост обявяваме, че през следващите няколко месеца планираме да отворим първия си център в Пловдив и четвъртия в София.

Как оценявате българския офис пазар?

В днешно време все повече хора стават мобилни служители. Създаването на мобилна и подвижна работна ръка може да бъде трудна задача – затова съществуваме ние, за да помагаме на клиентите си да осъзнаят ползите от гъвкавата работна среда, да облекчим трудностите и предизвикателствата пред тях и по този начин да ги направим по-успешни. Така даваме на потребителите възможността да работят когато искат, където искат и както искат, без да бъдат обвързани с дългосрочни и фиксирани договори за наем.

Средата в България за инвестиции е доста обещаваща. Също така, предвид настоящото европредседателство се очаква България да привлече много европейски посетители и предприемачи през тази година. Ето защо ние изключително се вълнуваме от възможността да разширим мрежата си в България, особено в оживения град София, където все повече фирми ще могат да се възползват от предимствата и възможностите, които предлага гъвкавата работна среда. Всички типове бизнеси се стремят към по-голяма мобилност, подвижност и по-богат избор от локации. Имаме удоволствието да доставим на бизнеса и на професионалистите в София шанса да изпробват възможността за гъвкавост на работното място и да извършват професионалните си задачи от там, откъдето желаят.