Обратно към пълната версия на статията »

Сблъсъци между палестинци и израелски полицаи, има убити и десетки ранени

Сблъсъци между палестинци и израелски полицаи, има убити и десетки ранени
A A+ A++ A

В Стария град на Йерусалим и около него днес се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Израелската армия уби двама демонстранти от другата страна на границата с ивицата Газа. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел, съобщи ДПА.

Над 200 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелската полиция на Западния бряг на река Йордан и в Източен Ерусалим, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Ал Джазира. Тя цитира данни на Палестинския Червен полумесец за 217 ранени. 16 човека са били ранени в ивицата Газа.Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Маядин.

 

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена.В центъра на Аман протестиращите скандираха "Йерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Йерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.