Обратно към пълната версия на статията »

Задържаха 12 българи, организирали трафик на хора за просия в Швеция

Задържаха 12 българи, организирали трафик на хора за просия в Швеция
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Организирана престъпна група от 12 души за трафик на хора от България в Швеция с цел просия е задържана с европейски заповеди за арест на 5 ноември 2017 г. Трима от 12-те са задържани в град Кнежа, а други 9 – в Швеция при съвместна операция на ГДБОП, Специализирана прокуратура, шведската Национална полиция и прокуратура, под надзора и със съдействието на Евроджъст и Европол. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Задържаните в България предстои да бъдат екстрадирани в скандинавската държава, където ще се гледа делото срещу дванайсетте участници. Събраните доказателства сочат, че групата е действала поне от януари 2017 г. Задържаните в Кнежа са набирали желаещи от ромски произход в града да „работят“ в скандинавската държава. На шведска земя те били настанявани от тамошните участници в бараки, разположени в гора и без каквито и да било хигиенни условия. По-голямата част от парите, които просещите събирали, били изпращани в България. Техни получатели били роднини на задържаните общо 12 участници в групата. При операцията по задържането са намерени и иззети пет луксозни автомобила (сред които Мерцедес ML, BMW, Ауди Q7), за които има данни, че са купени с средства от престъпната дейност. От претърсените осем луксозни къщи са иззети златни накити, придобити по същия начин, мобилни телефони и СИМ карти, компютърни конфигурации, тефтери със записки, документи за парични преводи, суми в левове и шведски крони, самолетни билети, наркотични вещества и други доказателства.

Автомобилите и накитите ще бъдат изпратени в Швеция като веществени доказателства по делото. На част от задържаните там са повдигнати обвинения и за пране на пари.