Обратно към пълната версия на статията »

Apple ще изплати €13 млрд. данъци на Ирландия

Apple ще изплати €13 млрд. данъци на Ирландия
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
 
Споразумението идва, след като през август миналата година ЕС наложи глоба, а после даде на съд компанията, производител на iPhone. Еврокомисията настояваше Apple да върне несъбраните от Ирландия през годините данъци, тъй като това представлява нерегламентирана държавна помощ. Но самата Ирландия отказа да изиска сумите, в опит да привлече нова инвестиция от компанията в огромен център за данни. Страната дори обжалва решението на ЕК.
 
Страната стратегически използва ниските данъци, за да привлече повече чуждестранни инвеститори. Но практиката показва, че компаниите, както в случая с Apple, ползват страната като данъчно убежище. В конкретния случай компанията е плащала реално ставка от 0,005% върху печалбата си в Европа в годините между 2003 и 2014 г., използвайки дъщерни дружества и компании, създадени с цел да управляват офшорни приходи, коментира изданието.
 
Финансовият министър на Ирландия Паскал Донъхю обяви днес, че страната очаква първите суми от Apple да започнат да постъпват в специална екскроу сметка през първото тримесечие на 2018 г.
 
Компанията, както и самото ирландско правителство обжалват пред Европейския съд наложената от ЕС санкция. И изглежда от Apple се надяват да си възстановят парите, ако съдът постанови в тяхна полза.
 
"Имаме специален екип, който работи усърдно и експедитивно с Ирландия по процеса, започнат от Европейската комисия", се казва в изявление на Apple до WSJ.
 
"Все още сме уверени, че Съдът на ЕС ще отмени решението на Комисията, след като прегледа всички доказателства", се допълва в изявлението.