Обратно към пълната версия на статията »

Страната ни се включва в укрепването на отбраната на ЕС

Страната ни се включва в укрепването на отбраната на ЕС
A A+ A++ A

България се присъедини към 22 държави членки на ЕС, подписали съвместна нотификация за стартиране на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС) в областта на отбраната, съобщиха от външното ни министерство, предава news.bg 

По-рано стана ясно, че 23 страни членки подписаха документ в Брюксел, с който се полагат основите на европейски отбранителен съюз.

Официалната церемония се състоя в рамките на Съвет "Външни работи", който се проведе в Брюксел. От българска страна нотификацията бе подписана от вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Постоянното структурирано сътрудничество има за цел да съдейства за развитието на отбранителните способности на държавите членки, включително чрез създаване на Европейски фонд за отбрана за финансиране на конкретни проекти. ПСС демонстрира решимостта за засилване на европейската сигурност и отбрана в отговор на новите геополитически предизвикателства.

Военните и външните министри на ЕС също така обсъдиха напредъка в изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Дискутираха и възможностите за по-нататъшно развитие на сътрудничеството с НАТО, включително в областта на борбата с тероризма.

България приветства предприетите стъпки за реализиране на Глобалната стратегия чрез стартирането на ПСС. Трябва да развием тази инициатива по възможно най-прозрачния, всеобхватен и амбициозен начин, за да допринесем за повишаване сигурността на ЕС и да съдействаме за засилването на способностите на НАТО, заяви Захариева.

Министрите на външните работи обсъдиха подготовката на предстоящата на 29-30 ноември 2017 г. в Абиджан Среща на върха ЕС-Африка, която има за цел да засили политическите и икономическите връзки между двата континента. Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на провеждането на срещата и изразиха подкрепа за водещите теми в дневния ред - инвестиране в младежта и създаване на заетост, мир и сигурност, миграция и др.

Външните министри на 28-те проведоха и дебат по стратегическата комуникация, като подчертаха важността на работата за противодействие на дезинформацията, но и за излъчването на позитивни послания и разясняване на ползите от провежданите от ЕС политики. Постигането на реални резултати в областта на стратегическата комуникация изисква да бъде намерен правилният географски баланс, необходимото финансиране и съответните експерти, заяви българският външен министър.

Преди началото на Съвет "Външни работи" Захариева и министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом бяха домакини на работна закуска с министъра на външните работи на Македония Никола Димитров и вицепремиера Буяр Османи.

Димитров представи усилията на новото правителство на Македония за внасяне на нов импулс в процеса на европейската интеграция на страната чрез ускоряване на реформите и установяване на добросъседски отношения.

#България #ЕС #ПСС #отбраната #Брюксел #Екатерина Захариева #Красимир Каракачанов