Обратно към пълната версия на статията »

САЩ напускат ЮНЕСКО

САЩ напускат ЮНЕСКО
A A+ A++ A

САЩ планират да се оттеглят от ЮНЕСКО (Организацията на обединените нации за образование, наука и култура), съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс, предава news.bg 

Според осведомителната агенция това би било допълнителен удар върху агенцията, която среща затруднения при събирането на средства.

Базираната в Париж агенция, която започва работа през 1946 г., трябва да избере нов генерален секретар тази седмица.

Трима дипломати разкриха, че САЩ, които почти изцяло спряха парите за ЮНЕСКО още през 2011 г. като протест срещу решение да се гарантира пълно членство на Палестина, ще обявят решението в рамките на следващите дни.

"Не е официално още, но е истина", каза западен дипломат.

Делегацията на САЩ в ЮНЕСКО призова Ройтерс да се обърне за коментар към Държавния департамент. От ЮНЕСКО отказват коментар.

Списание "Форин полиси" писа по-рано, че Вашингтон официално ще обяви оттеглянето си, след като 58-местният Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО избере нов директор в петък.

Списанието допълва, че с решението се цели да се спестят пари и да се протестира срещу антиизраелската позиция в организацията.

САЩ предоставяха около 80 милиона долара на година, което е около 1/5 от бюджета на ЮНЕСКО. Държавата все още има право на вот в съвета и се очаква да получи статут на наблюдател.

По други причини Великобритания, Япония и Бразилия все още не са платили задълженията си към агенцията за тази година.

#САЩ #ЮНЕСКО #Париж #генерален секретар