Обратно към пълната версия на статията »

Мобилно приложение следи незаконните сметища в Сандански

Мобилно приложение следи незаконните сметища в Сандански
A A+ A++ A

Девет жалби са подали жители на община Сандански до кметската администрация за по- малко от седмица, след въвеждането на мобилното приложение „Кмете, виж”. Повечето от тях се отнасят за нерегламентирани сметища на територията на града и близките села, информира БНТ. 

Кирил Котев – кмет на община Сандански - "В момента в който отидем изчистим сложим табела, че е забранено изхвърлянето, че се наблюдава мястото и че са застрашени от санкции, веднага нарушителите се опитват и да създадат нови сметища, нови места където да изхвърлят. Горе долу сме си направил анализ кои са тези замърсители, свързваме се с тях и се опитваме да създадем условия така че да не изхвърлят отпадъците, където им попадне, създаваме условия да изхвърлят на посочени от нас места."

Сигналите се подават на мобилното приложение в реално време и това позволява на общинските служители да реагират бързо за тяхното разрешаване. Има обаче и хора, които са скептични, че ще се обърне достатъчно внимание от кметската управа на оплакванията им.

Подадените интернет сигнали се насочват чрез определени критерии и ключови думи към конкретен служител на общинската администрация, който персонално се ангажира с решаването на проблема.

Кирил Котев – кмет на община Сандански: "Може директно да се подава и снимков материал и другото е, че когато подадете сигнал, може да следите кой поема отговорност, към кой е насочена проверката на сигнала и дали е реагирано.

От Общината в Сандански обаче предупреждават да не се използва мобилната система за фалшиви сигнали. Така, освен че се губи напразно времето на хората, които могат да помогнат за решаването на реални проблеми, се харчат и парите на данъкоплатците.

#жалби #Сандански