Обратно към пълната версия на статията »

Павлова: Важен приоритет за българското председателство на ЕС са Западните Балкани

Павлова: Важен приоритет за българското председателство на ЕС са Западните Балкани
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Важен нюанс от приоритетите на нашето председателство на Съвета на ЕС са Западните Балкани, като част от темата сигурност, миграция, безопасност. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова по време на работна среща с журналисти, предаде "Фокус".

Министър Павлова поясни, че втората важна тема и приоритет за страната ни е бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. "В рамките на нашето председателство ще предложим неформална среща на министрите, отговорни за териториалната кохезия, където българските общини са представени, да направим декларация и обща европейска позиция за бъдещето на кохезионната политика", коментира Павлова, предаде 24 часа.

Министърът допълни, че кохезионната политика е важна за нас и за 13-те държави от последното разширяване на Съюза. "Държави, от които все още искаме да получим подкрепа в изравняването на различията помежду си". За ремонта на НДК Павлова поясни, че е в сравнително напреднала фаза, но въпреки това има забавяне в някои от дейностите. По нейни думи една от причините за забавянето са високите изисквания за сигурност, които налагат въвеждането на допълнителни мерки в НДК.

През септември ще бъде проведено и журналистическо обучение на ресорните репортери, за да могат те да се запознаят със спецификата на председателството. "За целта изграждаме и специален пресцентър в сградата, избрана за председателството - Националният дворец на културата", допълни Павлова и уточни, че капацитетът на пресцентъра е 130 работни места, а в него ще работят както българските, така и представителите на чуждестранните медии.

По думите й основните заседания на председателството ще се състоят в Брюксел, които се очаква да бъдат около 1500, а за тази цел 200 души ще работят в постоянното представителство там. Министър Павлова уточни, че заседанията в страната ни ще са около 200 като месеците февруари, април и юни се очаква да бъдат най-наситени със срещи на високо ниво.

#НДК #ЕС #Лиляна Павлова