Обратно към пълната версия на статията »

Втори американски самолетоносач е на път към Корейския полуостров

Втори американски самолетоносач е на път към Корейския полуостров
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Военноморските сили на САЩ насочиха към Корейския полуостров самолетоносача „Роналд Рейгън“. В региона вече е „Карл Винсън“, припомня Си Ен Ен, като се позова на два източкина във въоръжените сили на САЩ, пише Труд.

Във вторник самолетоносачът напусна японското пристанище Йокосука, след като завърши период на техническо обслужване и съответните тестове. С пристигането на мястото корабът ще се заеме с отработване на безопасно изстрелване и приемане на самолети от палубата си. Двата големи кораба ще участват и в съвместни учения на фона на увеличаването на напрежението в региона.

Положението на Корейския полуостров ескалира, след като Северна Корея направи ново ракетно изпитание миналата неделя. В понеделник Пхенян обяви официално успеха на балистичния тест. Ракетата е летяла в продължение на 30 мин., а разстоянието на полета е бил 800 км, преди да достигне целта си, припомня РИА.

Междувременно стана ясно, че кандидата за поста на американския посланик в Токио Уилям Хапърти е заявил пред американския сенат, че съвместните учения на САЩ и Япония на Корейския полуостров затвърждават партньорството между двете страни. "Маневрите говорят много за светлината в нашето партньорство, и мисля, че ще видим още такива действия", коментира Хапърти.

Хапърти допълни, че Япония е важен двустранен партньор на Щатите иважен партньор в тристранните отношения с Южна Корея. Той допълни, че "координацията на САЩ с Япония трябва да стане по-близка" и повтори позицията на настощата администрация, че Пекин трябва да играе по-активна роля в премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров.

"Япония е много по-близо до севернокорейската заплаха, но те имат много тесни икономически връзки с Китай, така че може да обединим фронта в правилна посока с Япония", допълни Хапърти.

Според севернокорейския представител на Комитета по корейски мир в региона КНДР бързо ще увеличи възможността за ответен удар при самоотбрана, ако "САЩ не преразгледа враждебната си политика спрямо народната република". Представителят на комисията предупреди, че "всички онези, които се осмеляват да оспорват достойнството и социалната система на КНДР, трябва да очакват тежко наказание", предаде ТАСС.

„Карл Винсън“ влезе в Японско море на 29 април. Той участва в започналите на 23 април съвместни учения на САЩ и Япония. Ученията би трябвало да окажат натиск върху Северна Корея, която значително засили ракетната си програма като изстреля серия балистични ракети.

 

#САЩ #Япония #Северна Корея #Роналд Рейгън #Южна Корея