Обратно към пълната версия на статията »

Борисов се среща с Лозан Панов в МС

Борисов се среща с Лозан Панов в МС
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и председателя на Върховния касационен съд ще се срещнат днес по молба на Лозан Панов в сградата на Министерския съвет. Двамата ще обсъдят взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на България като правова държава, се казва в съобщението на съда, пише Труд.

Само преди дни председателят на ВКС призова с писмо президента Румен Радев да сформира комисия за скандала "ЦУМ гейт" и отказа на Висшия съдебен съвет да образува комисия за участието на главния прокурор в него. Президентът изрази недоумение, че председателят на ВКС да го призовава за действие в разрез с Конституцията.

"Срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички представители на парламентарно представените формации, защото това е важно, с оглед на бъдещи законодателни промени, във връзка с реформата на съдебната система", заяви на влизане в Министерски съвет той. Панов подчерта, че най-важният въпрос е как ще продължи реформата и ще има ли реформа в дълбочина на съдебната система, с оглед на новите събития, които се случват в нея, предаде Дарик.

Междувременно председателят на Народното събрание Димитър Главчев е отказал да допусне въпрос на депутат от опозицията към премиера Борисов за правителственото решение, с което България ще участва на Срещата на върха на НАТО в Брюксел следващата седмица, предаде БГНЕС.

Така Главчев продължава традицията на бившия парламентарен шеф Цецка Цачева, която в предишните два управленски мандата на Борисов ограничаваше до минимум възможността за парламентарен контрол върху министър-председателя. 44-то Народно събрание отмени и блицконтрола към премиера и вицепремиерите, които всяка първа сряда на месеца отговаряха на питания. Блицконтролът беше въведен в управленския мандат на Пламен Орешарски. В сряда правителството прие протоколно решение, с което България подкрепя в аванс решението на срещата на Върха на НАТО на 25 май.

Българската делегация ще бъде водена от президента Румен Радев, а в нея ще влизат вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Срещата в Брюксел се очаква да приеме решение за включване на НАТО в международната коалиция срещу “Ислямска държава”. Форумът се очаква със засилен интерес и заради присъствието на него на новия американски президент Доналд Тръмп, който пристига в Брюксел с 1000-членна делегация. 

#ВКС #ЦУМ #Бойко Борисов #Лозан Панов #Пламен Орешарски #НАТО