Обратно към пълната версия на статията »

Близо 1000 души напускат армията до 2020 г.

Близо 1000 души напускат армията до 2020 г.
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Близо 1000 души ще напуснат армията до три години. Това прогнозираха от Щаба на отбраната по време на конференция за сигурността. Недостигът на военни у нас и сега е над 5500 души, предаде БНР.

От президентството поискаха разходите за отбрана да се увеличат до 2 на сто от Брутния вътрешен продукт и модернизационните проекти да стартират. Според бригаден генерал Калин Кузманов до 2020 г. недостигът на военни ще се усети и защото те ще навършат пределната възраст за пенсиониране.

На конференцията съветникът по отбраната на президента Илия Милушев посочи, че спешното възстановяване на бойните способности трябва да мине през подобряване на заплащането. Милушев също каза, че отлагането на проектите за модернизация ще бъде пагубно за армията.

Военното министерство е поискало значително увеличение на разходите за отбрана с над 300 млн. лева, стана ясно на конференцията. Наскоро министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще преразгледа офертите за изтребител и заяви, че ще оттегли доклада за отбраната заради констатацията, че армията е можела частично да изпълнява задълженията си. 

И двата документа бяха обявени по време на служебния кабинет.

#Илия Милушев #конференцията #Армията #Красимир Каракачанов