Обратно към пълната версия на статията »

Масово хранително натравяне в пловдивска забавачка, две деца са хоспитализирани

Масово хранително натравяне в пловдивска забавачка, две деца са хоспитализирани
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Масово хранително отравяне сред малчугани на възраст от 4 до 6 години е констатирано на 20 април (четвъртък) след консумация на супа топчета и скумрия на фурна с фасулена салата за обяд в детска градина „Деница“ – филиал на ДГ „Осми март“ в Пловдив. Засега не е ясна точната бройка на поразените от хранителната интоксикация, но е факт, че в петък на занятия са отишли едва 71 от записаните 147 в ДГ „Деница“ деца, съобщи кметът на район „Южен“ Борислав Инчев. За закуска в четвъртък е имало сандвич с колбас и прясно мляко, а за обяд – освен супа и риба е имало и банан за десерт, пише Труд.

Храната се приготвя на място в забавачката, а първите симптоми на натравяне са проявени към 14.30 часа същия ден с гадене и обилно повръщане. Веднага са уведомени родителите и насочени към общо практикуващи лекари и Инфекциозна клиника на Университетска болница „Свети Георги“, където в четвъртък и петък са били хоспитализирани две от заболелите деца – на 5 и 6 години. Преминалите през спешния сектор на УМБАЛ „Свети Георги“ малчугани са 9 в четвъртък и още 8 в петък сутринта, а Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е била уведомена за случая от разтревожен родител в петък сутринта. Уведомена своевременно е и ОДБХ (Областната дирекция за безопасност на храните) за извършване на проверка по компетентност.

Екип на РЗИ-Пловдив е извършил проверка на място в ДГ „Деница“ в петък по обяд, като са взети проби за микробиологично изследване на 41 души – персонал и присъстващи деца. Проверени са хранителните дневници, оказана е организационно-методична помощ за спазване на противоепидемичен режим и са дадени препоръки, съобщи д-р Моника Троянчева, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Пловдив. Оттам продължават епидемиологичното проучване и чакат резултат от микробиологичното изследване на заболелите и контактните деца. Според родители децата им са се оплакали, че са яли „гадна“ супа.

Месото и рибата в ДГ „Деница“ и „Осми март“ се доставят от фирма „Мира фууд“, съобщиха от районната администрация в „Южен“. „Възможно е да става дума за вирус, но това ще се разбере като излязат резултатите от взетите проби“, коментира районният кмет на „Южен“ Борислав Инчев.

#деца #повръщане #вирус