Обратно към пълната версия на статията »

Герджиков: Не съм извършвал нито едно уволнение или смяна в администрацията на МС

Герджиков: Не съм извършвал нито едно уволнение или смяна в администрацията на МС
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Служебният премиер Огнян Герджиков каза, че се надява, че немалка част от кадровите промени, направени от служебния кабинет, ще бъдат оценени позитивно от новото правителство. "В администрацията на МС не съм извършил нито едно уволнение, нито една смяна", каза Герджиков по време на изслушването в парламента, предаде Дарик.

С решение на правителството са били освободени 22 областни управители, което по думите на служебния премиер не е ново и има такава практика. Той даде пример със служебните кабинети на Софиянски и на Близнашки, когато също са освобождавани областни управители. Освободени са и 27 от заместник-областните управители.

Назначих заместник-председател на агенция "Архиви" по предложение на председателя на агенцията, заместник-председател на Агенцията за закрила на детето по предложение на министъра на труда и социалната политика, освободих председателя на УС на Стопанската академия и назначих нов по предложение на земеделския министър, освободих директора на Центъра по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС поради назначаването му за заместник-министър на външните работи и назначих временно изпълняващ длъжността - това са моите кадрови промени, посочи Герджиков. 

Служебният премиер коментира, че е научил преди по-малко от 24 часа за това изслушване.

"Не съм уволнил нито един служител в Министерски съвет, от цялата администрация. Това показва, че моето разбиране не е да бъдат уволнявани хора самоцелно и затова не съм го правил. Не ми е оказван натиск нито за уволнения, нито за назначения, нито от ляво, дясно или център", коментира още Герджиков, предаде БГНЕС.

Той каза още, че е имал разговори с Борисов, но не си е водил статистика за колко точно става въпрос. "Така или иначе такива разговори са полезни и необходими, обясни премиерът след като бе попитан колко пъти се е чувал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Поканих Борисов заедно с експерти в понеделник в НС да обсъдим проблемите с „Газпром“. Това го правих след изборите. Преди изборите не съм приемал нито едни лидер на политическа партия. След изборите смятам, че това е съвсем нормално с оглед на приемствеността“, обясни Огнян Герджиков.

Що се отнася до тези SMS-и съм изразявал публично в интервюто и повече за SMS-и не отговарям, каза Герджиков във връзка с прословутия SMS от Борисов. От друга страна обясни, че с председателя на БСП Корнелия Нинова не е провел нито един разговор. Той посочи, че Илко Семерджиев е твърде активен и „не се свенеше да прави сериозни промени” и затова е убеден, че не би си затворил очите, ако е видял сериозни нарушения или е имало данни за такива в неговия ресор. Всички министри, които са направили смени и промени са имали своите мотиви. На мен не ми е възможно в 20 министерства да знам кои са конкретните причини и основания за тези кадрови размествания, посочи Огнян Герджиков в отговор на въпрос за смени от Министерство на отбраната. 

#Огнян Герджиков #МС #Кабинет #Корнелия Нинова #УС