Обратно към пълната версия на статията »

Фед със солена глоба за Дойче банк заради чуждестранната валта

Фед със солена глоба за Дойче банк заради чуждестранната валта
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Федералният резерв на САЩ наложи 157 млн. долара глоба на Дойче банк за предполагаеми нарушения на правилата за търговия с чуждестранна валута и при търгуването със собствени средства на финансовата институция, информира "Уплстрийт Джърнъл", предаде БНР.

В четвъртък от Фед посочиха, че Дойче банк не е успяла да зебележи, че нейните валутни търговци са използвали електронни "чат стаи", чрез които да разговарят с конкуренти за отворените от тях търговски позиции на валутния пазар. Според Федералния резерв германската банка не разполага и с адекватна програма за спазването на "Правилото Волкър" в САЩ, което забранява на банките да търгуват със собствени средства.

С оглед на всичко това Дойче банк е осъдена да плати глобата в размер на 156,6 млн. длр., да се заеме с адресирането на посочените нарушения, както и да сътрудничи с разследващите органи по отношение на лица, участващи в сделки с чуждестранна валута.

От най-голямата германска кредитна институция коментират, че са съгласни с наложената глоба, като постигнатото споразумение е свързано с по-мащабно разследване на няколко глобални банки, които са обвинени в тайно споразумение за манипулиране на курсовете в чуждестранна валута в собствена полза.

Солената санкция не е първа за Дойче банк. В началото на годината на водещата немска финансова институция се наложи да плати на САЩ 7,2 млрд. длр. за уреждане на съдебен иск, подаден от Министерството на правосъдието във Вашингтон за манипулация на пазара на ценни книжа по време на световната финансова криза през 2008 г.

В края на месец януари на Дойче банк беше наложена и глоба от 630 млн. длр. от американски и британски регулатори във връзка с руски план за пране на пари.

#САЩ #Фед #Дойче банк