Обратно към пълната версия на статията »

Прокуратурата: Цацаров не е упражнявал натиск над бизнесмена Сашо Дончев

Прокуратурата: Цацаров не е упражнявал натиск над бизнесмена Сашо Дончев
Нова телевизия
A A+ A++ A

„Твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин нито главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени”. Това е позицията на прокуратурата във връзка с твърденията на изпълнителния директор на „Овергаз” и собственик на вестник "Сега" - Сашо Дончев, че главният прокурор го е заплашвал, предаде Нова телевизия.

Записи от негово изказване по време на работен обяд с Дамския бизнес клуб се появиха в интернет. В тях Сашо Дончев разказва, че е бил извикан на среща със Сотир Цацаров, на която му било обяснено, че поведението му е неприемливо и нетърпимо. В интернет е уточнено, че записът е направен на 30 март 2017-а година, качен е обаче на 13-и април.

От прокуратурата уточняват: „Това не е и първата среща с г-н Дончев. По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори  при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана”, добавят от държавното обвинение.

Главният прокурор Сотир Цацаров счита, че всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим. Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. „Такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите”, добавя Цацаров.

На пресконференция от партия "Да, България" поискаха оставката на главния прокурор Сотир Цацаров.

#Сашо Дончев #Сотир Цацаров