Обратно към пълната версия на статията »

7,2 млн. лв. плаща България за реклама на председателството ни на ЕС

7,2 млн. лв. плаща България за реклама на председателството ни на ЕС
pixabay.com
A A+ A++ A

7 265 000 лв. ще струва на бюджета рекламата на Българското председателство на Европейския съюз. Това става ясно от приетата от служебното правителство Комуникационна стратегия на председателството. Близо 5 млн. лв. от средствата са за популяризиране на председателството в страната, а 2,4 млн. ще отидат за дейности извън България, предаде Нова телевизия.

Очаква се да бъде обявена обществена поръчка за изработването на сувенири. Предвиденият бюджет е 1 млн. лв. Всяко председателство изработва специални подаръци в няколко категории – за VIP, висши служители, журналисти. Задължителни са, например, дамските шалове и мъжките вратовръзки с логото на председателството. За сравнение - общият брой на подаръците, сувенирите и рекламните материали за председателството на Словакия надхвърля 445 000.

1,1 млн. лв. ще излезе изработката на външната реклама – билбордове, транспаранти, които ще бъдат разположени на Летище София, по фасадите на избрани сгради в София, както и за външно брандиране на НДК, Дом №2 на Резиденция “Бояна” и други. Обществената поръчка също трябва да се обяви в близките дни. Държавата е приготвила още поне 375 000 лв., които ще плати на фирми, собственици на рекламните съоръжения.

Общо 950 000 лв. ще плати държавата за закупуване на програмно време в националните електронни медии и регионални медии с най-голяма аудитория. Половин милион лева са предвидени за публикуването на рекламни банери и карета в интернет и печатни медии, създаване на специализирани рубрики и предавания за председателството.

100 000 лв. ще струва изработването на изцяло нов интернет портал за българското председателство. 250 000 лв. са предвидени за изработването на видео и аудио клипове, както и на документален филм. 460 000 лв. държавата ще плати за провеждане на публични събития на неправителствени организации, общини и студентски организации, социологически проучвания, обучения на журналисти.

Извън тези близо 5 млн. лв., още 2,4 млн. лв. са предвидени за комуникационни дейности в чужбина през 2017-2018 г. Парите се предоставят на Министерство на външните работи, на Дипломатическия институт, на Държавния културен институт, както и на български посолства по света. Почти половината от средствата ще отидат за 110 събития в страни-членки на ЕС и Европейското икономическо пространство.

Българското председателство на Европейския съюз ще се рекламира с осем събития в Русия, които е предвидено да се проведат през 2018 г. и ще струват точно 128 000 лв. В държави от Западните Балкани е предвидено провеждането на 40 събития и разходване на над четвърт милион лева. 416 000 лв. са предвидени на 30 събития в държави от Азия и Близкия Изток. Дипломатическите представителства в Северна и Южна Америка ще получат над 200 000 лв. за провеждането на 15 мероприятия, които са свързани с Българското председателство на ЕС. Дори в Африка и Австралия ще има събития – общо 15, които ще струват на бюджета 55 000 лв.

#Европейски съюз