Обратно към пълната версия на статията »

3 нови случая на морбили в Пловдивско

3 нови случая на морбили в Пловдивско
Източник: БНР
A A+ A++ A

Нови три случая на морбили са регистрирани на територията на Пловдивска област през уикенда – става дума за 7-месечно бебе от ромския квартал „Столипиново“ и две млади жени на възраст 20 и 23 години, съответно от Златитрап и Чешнегирово, пише Труд.

С тях броят на заразените до момента са четири, след като на 15 март в Инфекциозната клиника на Университетска болница „Свети Георги“ в града под тепетата бе прието 2-годишно дете от квартал „Столипиново“, завърнало се наскоро от Германия през Румъния.

Диагнозата, че се касае за дребна шарка (морбили) е потвърдена от микробиологичните изследвания на четиримата пациенти, приети за лечение в инфекциозна клиника, съобщи началникът й проф. д-р Марияна Стойчева. Според нея най-притеснителното в ситуацията е, че не е имало никакъв контакт между двете заразени деца от Столипиново.

Заради невръстната си възраст 7-месечно бебе от ромски произход не е имунизирано, тъй като по регламент първата имунизация на новородени се прави след 13-ия месец. Жените от Златитрап и Чешнегирово не са били имунизирани като деца. Едната от заразените жени е и майка на малко дете, което е във висок риск и затова вече е поставено под наблюдение, допълниха от пловдивската инфекциозна клиника.

Всички роднини и близки приятели на болните, които са имали контакт с тях, се издирват с цел предприемане на необходимите противоепидемични мерки за недопускане разпространението на дребна шарка, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив. При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар, за да не стигне до епидемия от морбили, категорични са от здравната инспекция под тепетата.

#Столипиново #ромския #Пловдивска #жени #болните