Обратно към пълната версия на статията »

Първо дъно за лирата след новината за задействането на Брекзит на 29-ти

Първо дъно за лирата след новината за задействането на Брекзит на 29-ти
Източник: Webcafe
A A+ A++ A

Британската лира парира сутрешното си възходящо движение спрямо останалите водещи валути, след като стана ясно, че властите във Великобритания ще активират член 50 от Европейския договор на 29-и март, стартирайки по този начин официалната процедура, известна като "Брекзит", за излизане на страната от ЕС, предаде БНР. 

Новината беше оповестена от говорител на премиера Тереза Мей и беше последвана от понижение на паунда към часово дъно около 1,2366 долара, след като по-рано през деня британската лира поскъпна за четвърта поредна сесия на търговия до триседмичен връх от 1,2435 нивото. Основна подкрепа за поскъпването на лирата стерлинг през последните дни на търговия оказаха изненадващи сигнали, идващи от Английската централна банка, за възможно по-скорошно от досегашните очаквания повишение на основата британска лихва.

Официалното решение за стартиране на процедурата по "Брекзит" на 29-и март допринесе и за отскок на еврото към 0,8691 паунда, след като в края на петъчната и в началото на днешната търговия единната валута се понижи до близо 10-дневно дъно около 0,8659 нивото.

#Брекзит #Тереза Мей #еврото #Великобритания #лира