Обратно към пълната версия на статията »

9-те най-добри храни против стареене

9-те най-добри храни против стареене
A A+ A++ A

Едва ли има човек, който да не се интересува как да се чувства и да изглежда по-добре повече години от живота си. Храненето е основният фактор за здравословен живот, кои обаче са най-добрите храни, които ни запазват млади и жизнени?

  1. Вода. Банално, но наистина водата е най-важният компонент на здравословното хранене, на отслабването и забавянето на процесите на стареене. Цялото ни тяло е изградено основно от вода, тя е средата на живот на всички клетки в организма ни. Колкото по-добре хидратирано е тялото ни, толкова по-комфортно се чувства. Това важи с пълна сила за кожата ни, а добрата хидратация е най-добрата превенция на стареенето.

  2. Дребни плодове. Всички малки червени горски плодове влизат в тази категория – ягоди, къпини, малини, боровинки, френско грозде. Те са богати на витамини и антиоксиданти и бедни на захар. Червената боровинка се смята за най-полезния плод сред всички.

  3. Кръстоцветни зеленчуци. Ако се чудите кои точно са тези зеленчуци, това са броколите, зелето, брюкселското зеле и карфиолът. Те съдържат големи количества витамини, минерали и фитонутриенти, които повишават капацитета на чернодробната функция. По този начин тялото ни се пречиства и детоксикира по-добре, изхвърля увреждащите и карциногенните компоненти.

  4. Ядки. Те са отличен източник на „добри“ мазнини, които са изключително полезни за сърцето и кожата. Освен това съдържат антиоксидантите селен и витамин Е. За най-полезни се смятат суровите орехи и бадеми, които понижават нивата на лошия холестерол, пречистват кръвта, запазват младежкия вид на кожата.

  5. Авокадо. Макар и доста калорично за плод, авокадото е много полезно. Подобно на ядките понижава нивата на холестерола, грижи се красивата ни кожа и подобрява обмяната на веществата.

  6. Джинджифил. Ползите му са били познати сред повечето древни култури. Днес той е наричан „суперхрана“. С богатите му антиоксидантни и пречистващи свойства, той прави чудеса за тялото ни. Маслото от джинджифил е един от най-мощните продукти в борбата против стареенето на кожата.

  7. Риба. Отличен източник на протеини и мазнини. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които освен че са изключително полезни за тялото ни, имат предпазваща роля срещу инфаркт, инсулт и рак на простатата.

  8. Червено вино. То съдържа ресвератрол, който се смята за една от тайните на младостта. Умерената консумация на червено вино има отличен противостареещ ефект. По тази причина има и серии козметични продукти с червено вино.

  9. Черен шоколад. Отвсякъде чуваме, че трябва да стоим далеч от шоколада, ако искаме да останем слаби и красиви. Това обаче не е напълно вярно. 2-3 пъти седмично можем да си позволим да похапваме няколко парченца черен чоколад. Той съдържа какаово масло и флавоноиди, заради които експертите го наричат „суперхрана“.