Обратно към пълната версия на статията »

Павлова и Василева сключиха договор с ВиК сектора на стойност 60 млн. лева

Павлова и Василева сключиха договор с ВиК сектора на стойност 60 млн. лева
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Лиляна Павлова и Ивелина Василева подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“ на стойност почти 60 млн. лв., предаде БГНЕС.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и точната му стойност е 59 194 263,78 лв.

„ВиК секторът се нуждае от инвестиции, но трябва да имаме добра инфраструктура за тези инвестиции. Крайната цел е подобряване на услугата. Ще имаме ангажимент в следващите 42 месеца да завършим стъпките във ВиК реформата и да подготвим реализацията на проекти”, обеща Лиляна Павлова.

 „Имаме стратегия за развитие на сектора, решение за това активите да са публични, имаме изработени и мастър планове, но дяволът е в детайлите,” уточни регионалният министър.

Павлова съобщи, че от 28 области, в 16 от тях има консолидирани дружества и избран един ВиК оператор. Има 8 области, които са заявили готовност за сключване на договор. 242 общини са преминали процеса на консолидация. Има 4 области- Благоевград, Ловеч, Пазарджик и Кюстендил, за които този процес не е приключил. Това са областите, които няма да могат да кандидатстват по ОП „Околна среда”, докато не минат процеса по консолидация за единен ВиК оператор.

До края на 2017 г. се очаква да има регионални прединвестиционни проучвания. Лиляна Павлова поясни, че новото в този програмен период е, че бенефициенти няма да бъдат общините по ОП „Околна среда”, а ВиК операторите, които ще носят отговорност за реализация на проектите.

„Договорът дава основата за едни проекти, базирани на разумно планиране, чиято цел е ВиК секторът да се превърне в устойчив. Успехът на настоящия проект е нужен за ОП „Околна среда”,'' уточни екоминистър Василева. 


#Лиляна Павлова #Ивелина Василева #ВиК #сектор #реформа